| امروز سه شنبه, ۴ اردیبهشت , ۱۴۰۳ |
سرخط خبرها:

سیدعبدالحمید ثابت:


بالا بردن سود بانکی منطبق با اقتصاد اسلامی نیست

حجت‌الاسلام والسلمین ثابت اظهار کرد: کم یا زیاد شدن سود سپرده‎های بانکی در بانکداری اسلامی و در نظریه اقتصاد اسلامی، تابعی از واقعیات اقتصادی جامعه است؛ بدین معنی که باید در متن اقتصاد واقعی و سودی که در آن ایجاد می‎شود، سود سپرده‎های بانکی نیز تعیین شود. به بیان بهتر، سود واقعی در اقتصاد اسلامی از اقتصاد واقعی نشئت می‎گیرد.

به گزارش پایگاه خبری ـ تحلیلی طلیعه به نقل از ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدعبدالحمید ثابت، عضو هیئت علمی جامعه المصطفی(ص) و مدیرگروه بانکداری دانشگاه عدالت، درباره گمانه‌زنی‌ها در مورد افزایش مجدد نرخ سود بانکی اظهار کرد: اساسا موضوع بالا بردن سود بانکی برای این مطرح می‌شود که سپردهگذاران به دلیل پائین بودن سود بانکی، پول خود را از بانک خارج میکنند تا در جاههای دیگر اقتصاد به سود بیشتر دست پیدا کنند و این موضوع، اساس تحلیل در مورد دلایل بالا بردن سود بانکی است.

وی ادامه داد: این در حالی است که به نظر می‌رسد این استدلال دقیق و جامع نیست و همه وضعیت اقتصاد کشور را مد نظر قرار نداده است؛ چراکه مشکلاتی که در اقتصاد ما پدید آمده است عمدتا به دلیل خلق پول و بالا رفتن حجم نقدینگی توسط بانکها بوده است، نه اینکه مردم به دلیل پائین بودن سود سپردههای بانکی، پول خود را از بانکها خارج کرده باشند.

ثابت افزود: مسائلی همانند تورم به دلیل بالا رفتن حجم نقدینگی در اقتصاد کشور اتفاق افتاده و لذا مشاهده کردیم که هرچه سکه فروخته شده و به اقتصاد جامعه تزریق شد، نه تنها قیمت سکه را پائین نیاورد بلکه روز به روز قیمت سکه بالاتر هم رفت.

این پژوهشگر اقتصاد اسلامی یادآور شد: اکنون شاهد تثبیت این مشکلات اقتصادی هستیم و اگر این پیشنهادات در مورد بالا بردن سود سپرده‌های بانکی مطرح میشود کارساز نیست و اساسا اگر بنا بود چنین اقدامی صورت گیرد باید قبل از این اتفاقات انجام می‌شد، نه اینکه الان که مشکلات اقتصادی پدید آمده و نرخ ارز بالا رفته و تأثیر خود را بر تمام اقتصاد ما گذاشته است، اقدام به تغییر سود سپردهها کنیم.

وی عنوان کرد: اقدام به بالا بردن سود سپردههای بانکی در شرایط کنونی، حرکت در مسیر همین موج گرانی و تورمی است که ایجاد شده است و به هیچ عنوان وضعیت کنونی را نه تنها اصلاح نخواهد کرد بلکه باعث خواهد شد مخارج و هزینههای تولید و هزینههای جامعه هم بالاتر برود و به وضعیت تورمی نیز دامن بزند.

عضو هیئت علمی جامعه‌المصطفی(ص) ادامه داد: با این اوصاف بنده معتقدم سیاست بالا بردن سود سپردههای بانکی در شرایط کنونی اصلا سیاست درستی نیست و باید از آن دوری کرد. از سوی دیگر برای رهایی از این وضعیت باید بانکها را کنترل کرد تا حجم نقدینگی ایجاد شده توسط آنها کاهش پیدا کند.

مدیرگروه اقتصاد دانشگاه عدالت گفت: از سوی دیگر باید با یکی از مهمترین اقدامات کنونی بانک‌ها که همانا بنگاهداری است مقابله صورت گیرد. باید شرکتهای زیرمجموعه بانکها کنترل شده و رگ‌های حیاتی این شرکتها و بنگاههایی که وابسته به بانکها هستند قطع شود تا اقتصاد کشور ما بتواند روی آرامش به خود ببیند.

ثابت در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت سود بانکی در بانکداری اسلامی عنوان کرد: اساس کم یا زیاد شدن سود سپردههای بانکی در بانکداری اسلامی و در نظریه اقتصاد اسلامی، تابعی از واقعیات اقتصادی جامعه است؛ بدین معنی که باید در متن اقتصاد واقعی و سودی که در آن ایجاد میشود، سود سپردههای بانکی نیز تعین شود. به بیان بهتر، سود واقعی در اقتصاد اسلامی از اقتصاد واقعی نشئت میگیرد.

این پژوهشگر اقتصاد اسلامی تصریح کرد: زمانیکه در فعالیت‌های تولیدی ما وضعیت رکودی حاکم است، چگونه ممکن است سودهای بالایی حاصل شود تا بنگاهها بتوانند رقم بالایی را بابت سود بانکی پرداخت کنند. این هم دلیل دیگری است که نشان میدهد بالا بردن سود سپردههای بانکی اشتباه است و با نظریه اقتصاد اسلامی هم منطبق نیست.

وی درپاسخ به پرسشی درباره فواید ادغام بانکها نیز گفت: ادغام بانکها از این جهت که میتواند هزینههای کلان تحمیل شده بر جامعه را کاهش بدهد، اقدامی مناسب است اما در تغییر وضعیت نظام پولی و مالی کشور چندان نمیتواند مؤثر باشد؛ چراکه سیستم بانکی به صورت یکپارچه عمل میکند و در هر صورت به افزایش نقدینگی دامن میزند.

عضو هیئت علمی جامعه‌المصطفی(ص) در پایان تأکید کرد: بنابراین چنین سیستمی با وجود بانکهای بزرگتر یا کوچکتر، خلق پول را انجام میدهد؛ لذا اینکار نمیتواند تأثیر مثبتی بر اصلاح نظام پولی و مالی بگذارد اما از این جهت که هزینهها را کاهش میدهد، می‌‏تواند به نفع جامعه باشد.

انتهای پیام/

کد خبر : 76691
تاريخ ثبت خبر : 1 مهر 1397
ساعت بارگزاری خبر : 16:27
برچسب‌ها:, ,

دیدگاه شما

( الزامي ) (الزامي)