| امروز پنج شنبه, ۶ اردیبهشت , ۱۴۰۳ |
سرخط خبرها:

انتشار اثر جدید؛


اصطلاح‌نـامه فـقـه

اصطلاح‌نامه‌ها نقش هادی و واسطه در اطلاع‌رسانی را ایفا کرده و با تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان اطلاعات همزبانی می‌کنند و جستجوگر را در کمترین زمان ممکن به بیشترین اطلاعات مورد نظر رهنمون می‌سازند.

به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی طلیعه؛ مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی، وابسته به پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی بزودی کتاب مرجع تخصصی اصطلاح‌نامه فقه را روانه بازار نشر خواهد کرد. با توجه به انتشار اصطلاح‌نامه فقه در آینده‌ای نزدیک، پایگاه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی مصاحبه‌ای با حجت‌الاسلام و المسلمین حسین حسن‌زاد، مدیر گروه پژوهشی اصطلاح‌نامه مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی، انجام داده‌ است که بخشی از آن در ادامه می‌آید:

حجت الاسلام حسین حسن‌زاده، مدیرگروه پژوهشی اصطلاح‌نامه مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی، با اشاره به آغاز فعالیت بخش اصطلاح‌نامه مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی از سال ۱۳۷۱ بیان داشت: معیارها و دستورالعمل‌های کارشناسی و هماهنگ با استانداردهای جهانی در تدوین اصطلاح‌نامه علوم اسلامی برای کنترل و تضمین دقت و هماهنگی بین محققان در بخش‌های مختلف اصطلاح‌نامه نگاری ضروری است.
وی با اشاره به تعریف اصطلاح‌نامه گفت: اصطلاح‌نامه، مجموعه اصطلاحات کنترل شده در یک حوزه معرفتی است که فهرستی از واژه‌های کلیدی و کاربردی آن حوزه را ارائه می‌دهد.

اصطلاح نامه فقه

مدیر گروه اصطلاح‌نامه مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی تصریح کرد: اصطلاح‌نامه روابط سلسله مراتبی، ترادف و وابستگی بین مفاهیم را به نمایش می‌گذارد و از نظر ساختاری، گنجینه واژگان کنترل‌شده و سازمان‌یافته از مباحث خاص دانش بشری است.

وی با بیان اینکه اصطلاح‌نامه‌ها نقش بسیار مهمی در نمایه‌سازی دارد، گفت: نمایه‌سازی‌هایی که واژگان کنترل‌شده (اصطلاح نامه) را ملاک ذخیره اطلاعات قرار داده‌اند در بازیابی نیز دچار مشکل نمی‌شوند در غیر این صورت با مشکل جدی مواجه خواهد شد.

حجت الاسلام حسن‌زاده خاطرنشان کرد: اصطلاح‌نامه‌ها نقش هادی و واسطه در اطلاع‌رسانی را ایفا کرده و با تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان اطلاعات همزبانی می‌کنند و جستجوگر را در کمترین زمان ممکن به بیشترین اطلاعات مورد نظر رهنمون می‌سازند.

مدیر گروه اصطلاح‌نامه مرکز اطلاعات و مدارک اسلامی به اهداف اصطلاح‌نامه‌ها اشاره و تصریح کرد: اصطلاح‌نامه‌ها به ترسیم ساختار کلی علم به کمک برقراری روابط منطقی میان مفاهیم اصطلاحات آن علم می‌پردازند و واژگانی استاندارد برای حوزه و موضوعی خاص، به منظور یکسان‌سازی مدخل‌های نظام ذخیره و بازیابی اطلاعات تهیه می‌کنند.

حجت الاسلام حسن زاده با بیان اینکه تا کنون (نه) ۹ اصطلاح‌نامه چاپ و منتشر شده است گفت:
اصطلاح‌نامه علوم قرآنى؛ اصطلاح‌نامه فلسفه اسلامى‏؛ اصطلاح‌نامه منطق‏؛ اصطلاح‌نامه کلام اسلامى‏؛ اصطلاح‏‌نامه اصول فقه‏؛ اصطلاح‌نامه اخلاق اسلامی؛ اصطلاح‌‏نامه علوم حدیث؛ اصطلاح‏‌نامه معارف مهدوی؛ اصطلاح‌نامه اصلاح الگوی مصرف؛ از جمله اصطلاح‌نامه‌های منتشر شده هستند.

وی در پایان از اتمام اصطلاح‏‌نامه فقه ‏خبر داد و افزود:  تدوین اصطلاح‌نامه فقه به جهت گستردگى و تنوع موضوعات فقهى و وسعت منابع از شیعه و سنی, و نیز حساسیّت ویژه‌اى که درباره این علم وجود دارد، متوقف بر تدوین اصطلاح‌نامه‌هاى سایرعلوم اسلامى گردید تا از تجارب آن‌ها استفاده شده و راه تدوین اصطلاح‌نامه فقه آسان‌تر گردد. لذا طرح تدوین آن در سال ۱۳۷۶ و پس از تدوین اصطلاح‌نامه‌هاى دیگر علوم اسلامى مطرح و تصویب شد و تدوین آن از سال ۱۳۷۸ با همکارى اساتید مشاور شروع شد.

وی در پایان تصریح کرد: این اصطلاح‌نامه با بررسى بیش از ۶۰۰ عنوان کتاب فقهى اعم از شیعه و سنی، تحقیق آن به انجام رسیده و تکلیف ۵۰ باب فقهى با بیش از ۵۰۰۰۰ اصطلاح به همراه روابط آن (رابطه ترادف، اعم و اخص، وابسته، تعیین مشترکات لفظی، ذکر یادداشت دامنه و لحاظ تقسیم) معین شده و هم اکنون در دست انتشار است.

 

 

انتهای پیام

کد خبر : 7256
تاريخ ثبت خبر : 11 تیر 1394
ساعت بارگزاری خبر : 16:24
برچسب‌ها:, , , ,

دیدگاه شما

( الزامي ) (الزامي)